De investering in een goede beveiliging van je gegevens en je systemen weegt niet op tegen de kost van een aanval. Als je berekent hoeveel het kost als je werknemers een dag lang technisch werkloos zijn omdat de IT-systemen niet bereikbaar zijn, of als je bekijkt hoeveel 'losgeld' wordt gevraagd als je besmet wordt met een cryptolocker, dan is de beslissing snel gemaakt.
Pepijn Accou
IT Manager EEG Group
Core en edge security verhoogd
EEG Group werkt al jaren samen met Savaco en ging ook voor deze uitdaging te rade bij hun vaste IT-partner. Samen met Savaco werd beslist om zowel de core security als de edge security aan te pakken: "De centrale firewall was aan vernieuwing toe en hebben we dan ook vervangen", vertelt Pepijn. "Daarnaast raadde Savaco ons aan om ook in te zetten op een verbeterde beveiliging van onze endpoints door ze te encrypteren met behulp van Check Point Endpoint Protection. Dankzij deze vernieuwde en verbeterde beveiligingsmaatregelen, kunnen we vandaag iets losser omgaan met bepaalde toepassingen: we kunnen onze collega’s opnieuw toelaten om hun werk te doen, zonder telkens zaken te blokkeren uit veiligheidsoverwegingen."
Savaco als adviseur, sparring partner en dienstverlener
Dat EEG Group al lang samenwerkt met Savaco, heeft drie belangrijke redenen: "Expertise, flexibiliteit, en wat voor ons heel belangrijk is, vertrouwen. We vinden het cruciaal om een langetermijnrelatie te kunnen opbouwen, niet alleen met onze klanten, maar ook met leveranciers", vertelt Pepijn. "Daarom winnen we steevast het advies van Savaco in om onze IT-uitdagingen aan te pakken. Savaco adviseert ons, staat ons met raad en daad bij en biedt de nodige ondersteuning. Hun expertise heeft ons doorheen de jaren helpen groeien als IT-afdeling. Ook tijdens dit specifieke project verliep de samenwerking dan ook vlot."
Security-tips van een ervaren IT-Manager
De verbeterde en vernieuwde security-tools geven de medewerkers en de IT-dienst van EEG Group een stuk meer gemoedsrust. Maar IT-security gaat ook verder dan enkel beveiliging. Pepijn geeft daarom graag nog enkele tips mee:
"100% beveiligd tegen cyberaanvallen ben je nooit. Er blijft immers altijd een zwakke schakel aanwezig: de gebruiker zelf. Daarom geven we onze gebruikers vaak tips over hoe ze verdachte e-mails en dergelijke kunnen herkennen en hoe ze erop moeten reageren. Onze ultieme tip hierbij is: twijfel je of iets verdacht is? Vraag het aan IT."
"Je moet er dus echt wel rekening mee houden dat je ooit wel een aanval zal meemaken. Daarom denk je best ook verder na over wat je zal doen in geval van een security breach. Belangrijk hierbij is dat je de mogelijke impact van een aanval beperkt. Dat kan je doen door je netwerk te segmenteren, zodat virussen of cryptolockers niet zomaar over het hele bedrijf kunnen verspreiden, maar beperkt blijven tot 1 compartiment in je netwerk. Daarnaast is een goede backup van je bestanden essentieel om snel te kunnen recupereren na een aanval."
Lees het volledige verhaal